Sweden/Sverige


Höga polischefer riskerar fängelse
 

Överåklagare Peter Hertting i Umeå bekräftar nu att polisöverintendent Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm, och chefen för informatörsverksamheten inom länskriminalen, Ali Lindholm, misstänks för grovt tjänstefel.



- Det har varit så mycket uppgifter som vandrat omkring rörande detta. Därför bestämmer jag mig nu för att vidgå att Leif Jennekvist och Ali Lindholm är delgivna brottsmisstanke, säger Hertting till DN.

Tidigare har överåklagaren bara bekräftat att de båda befälen är hörda i utredningen, som inletts efter uppgifter i Eskilstunapolisens förundersökning mot en narkotikamisstänkt 35-årig kommissarie. Peter Hertting, som utreder ärendet på riksåklagarens uppdrag, vill inte utveckla misstankarna mot polischeferna.

- Det enda jag kan säga är att det rör en begränsad händelse under försommaren 2003 och att det finns en direkt koppling till den häktade kommissarien, säger Hertting.

Skulle Jennekvist och Lindholm fällas riskerar de kännbara påföljder. Straffskalan för grovt tjänstefel uppgår till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Brott av normalgraden kan ge böter eller fängelse i upp till två år. De misstänkta polischeferna jobbar nu kvar i avvaktan på Herttings beslut i åtalsfrågan.

- I nuläget bedömer vi inte att verksamheten tar skada. Men vi har en direktkontakt med åklagaren och följer ärendet mycket noga, säger biträdande länspolismästare Richard Sevelius.

Generella regler saknas för när en brottsmisstänkt polischef ska tas ur tjänst eller omplaceras.

- Det är upp till myndighetschefen att göra en lämplighetsbedömning. Allmänt sett så brukar ju poliser placeras om till annan tjänst om det pågår förundersökning, men man får naturligtvis ta hänsyn till vilka brottsmisstankar det handlar om, säger Rikspolisstyrelsens chefsjurist Ulf Berg.

Brottsdelgivningen skedde i samband med förhör i Stockholm i mitten av maj. Förhöret med kommissarie Ali Lindholm hölls på advokat Per E Samuelssons kontor på Kungsholmen. Leif Jennekvist hördes utan försvarare på Stockholmspolisens internutredningsenhet. Ingen av de två har velat bemöta brottsmisstankarna.

- Vi har i nuläget inga kommentarer, säger Per E Samuelsson.

Som DN nyligen berättat misstänks en 35-årig kommissarie för att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder. En privatperson som tros ha varit kommissariens hemliga informatör inom ligan greps i januari i år i samband med ett kokainbeslag.

En central fråga är i vilken utsträckning Leif Jennekvist och Ali Lindholm varit införstådda med operationen. Enligt tjänsteföreskrifterna har Jennekvist det övergripande ansvaret för informatörsverksamheten medan Lindholm är operativ chef.

Den 35-årige kommissarien omhäktades på fredagen av Eskilstuna tingsrätt. Utöver misstankarna om grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott har ytterligare en punkt tillkommit - grovt tjänstefel i december 2003. Under denna tid var kommissarien sjukskriven.

- Men det händer ju att personer fortsätter jobba ändå, kommenterar åklagaren.

Åtalstiden har nu förlängts till den 16 juni. Utredarna räknar dock med att behöva större delen av sommaren för att slutföra utredningen.

Lasse Wierup, lasse.wierup@dn.se


Artikeln hämtad ur Dagens Nyheter 29 maj 2004


PS. Söker Ni leverantör av kontorsvaror? Otter Kontorsvaror - Personligt - Praktiskt - Prisvärt!


NetCat Info - with websites from all over the wrld!