Sweden/Sverige


KU kritiserar statsministern


 

Göran Persson
 


Statsminister Göran Persson får skarp kritik av riksdagens konstitutionsutskott, KU, för att han fortsatt att propagera för en vald ordförande i EU. Det erfar TT.

I morgon redovisar KU årets granskning av regeringens och ministrarnas agerande och i dag fattade utskottet preliminärt beslut.

Förutom kritiken mot Persson personligen får regeringen generell anmärkning för hur den föreslagna nedläggningen av Utlänningsnämnden hanterats. Alla partier utom s står bakom skrivningarna om Utlänningsnämnden, uppger TT.

Ovanligt skarpt
Årets granskning av regeringens och ministrarnas agerande presenteras i morgon och på tisdagen fattade utskottet preliminärt beslut.

Förutom kritiken mot Persson personligen får regeringen generell anmärkning för hur den föreslagna nedläggningen av Utlänningsnämnden hanterats. I praktiken rör skrivningarna såväl den avgångna migrationsministern Jan O Karlsson som den nuvarande Barbro Holmberg.

Enligt TT talat är KU:s formuleringar om Persson ovanligt vassa, medan andra konstaterar att kritiken är skarp. Orsaken är att han kritiserades på samma punkt redan för ett år sedan.

Riksdagen sade nej
Riksdagens majoritet visade sig förra året vara emot att en person väljs till ordförande för Europeiska rådet, där EU:s stats- och regeringschefer möts. Trots det drev Persson frågan i EU-kretsen.

Förra året skrev KU att både riksdagen och andra länders företrädare måste kunna förutsätta att de ståndpunkter regeringen för fram "inte bara är personliga uppfattningar utan faktiskt uttrycker de ståndpunkter som Sverige som medlemsstat intar. Statsministern och utrikesministern kan mot denna bakgrund inte undgå kritik".

I år har KU sett uppteckningar från möten i EU-kretsen som enligt uppgift visar att Persson fortsatt försökt övertyga andra länders företrädare om att det vore bra med en vald ordförande. Därför återkommer nu utskottet med formell kritik mot Persson. Bakom den står alla partier utom socialdemokraterna.
 

SvT 11 maj 2004


PS. Söker Ni leverantör av kontorsvaror? Otter Kontorsvaror - Personligt - Praktiskt - Prisvärt!


NetCat Info - with websites from all over the wrld!